![]() |
|
|
|||||||
| 💻 Ayın Sunucusu | 📻 Ayın Radyosu: Tek FM |
| 💎 İrcHane.Com Reklam Alanı 💎 | |
![]() |
|
|
LinkBack | Konu Araçları | Görünüm Modları |
|
|
#1 | |||||||||
|
Owner ![]() ![]() Üye No : 2 Üyelik Tarihi: 23-09-24 Nerden : Konular : 1870 Mesajlar : 1,920
Aldığı Teşekkür : 30 Ettiği Teşekkür : 123 Rep Puanı: 10 Tuttuğu Takım : galatasaray
Ruh Halim:
Level: 36 [ ![]() ![]() ![]() ]Paylaşım: 265 / 884 |
### GNU, Linux ve UNIX: Tarihçeleri, Farklılıkları ve Birliktelikleri
#### 1. **Giriş** GNU, Linux ve UNIX, modern bilişim dünyasında büyük bir yer tutan işletim sistemi ailesinin üç önemli temsilcisidir. UNIX, işletim sistemlerinin temelini atan ve Linux ile GNU gibi projelere ilham veren öncü bir sistemdir. Bu makalede, her birinin tarihçesi, özellikleri, kullanım alanları ve aralarındaki ilişkiler incelenecektir. #### 2. **UNIX Nedir?** UNIX, 1969 yılında AT&T Bell Laboratuvarları'nda Dennis Ritchie ve Ken Thompson tarafından geliştirilen bir işletim sistemi ailesidir. UNIX, çok kullanıcılı ve çok görevli (multitasking) yapısıyla dikkat çeker ve taşınabilirliği, güçlü komut satırı arayüzü ve hiyerarşik dosya yapısı ile bilinir. - **Tarihçe**: - UNIX'in geliştirilmesine 1969’da başlanmış ve 1971'de Bell Labs’te kullanıma sunulmuştur. - 1970’lerde üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde hızla yaygınlaşmış ve açık kaynak kodlu olmayan, ticari bir lisans altında sunulmuştur. - **BSD (Berkeley Software Distribution)**: UNIX’in kaynak kodunun dağıtımı, Berkeley Üniversitesi’nde BSD adı altında devam etmiş, UNIX’in türevi olan bir dizi işletim sistemi geliştirilmiştir. - **Temel Özellikler**: - **Çok kullanıcılı** ve **çok görevli** bir yapıya sahip olması. - **Güvenlik** ve **kararlılık** açısından sağlam temellere dayalı olması. - Hiyerarşik bir dosya sistemi ve güçlü bir **komut satırı arayüzü** sunması. - **UNIX'in Etkisi**: UNIX, modern işletim sistemlerinin birçoğuna temel oluşturmuş ve POSIX uyumlu işletim sistemleri standartlarını belirlemiştir. Ayrıca, macOS gibi modern sistemlerin temeli de UNIX'e dayanmaktadır. #### 3. **GNU Projesi ve Felsefesi** **GNU**, Richard Stallman tarafından 1983 yılında başlatılan bir özgür yazılım projesidir. GNU, **"GNU's Not UNIX"** (GNU UNIX değildir) anlamına gelen bir rekürsif kısaltmadır. GNU Projesi'nin amacı, tamamen özgür ve açık kaynak kodlu bir UNIX benzeri işletim sistemi yaratmaktır. - **Tarihçe**: - Richard Stallman, yazılımın özgürlüğünü savunan bir felsefe oluşturmak amacıyla 1983'te GNU Projesi’ni başlattı. - **FSF (Free Software Foundation)**: 1985 yılında Stallman tarafından özgür yazılımı teşvik etmek ve korumak amacıyla kuruldu. - **GPL (General Public License)**: GNU Projesi ile geliştirilen yazılımlar için kullanılan lisanslama sistemi. Bu lisans, yazılımların özgür kalmasını ve herkesin bu yazılımları değiştirme ve paylaşma hakkına sahip olmasını sağlar. - **GNU'nun Bileşenleri**: - **GNU Yazılımları**: Çekirdek, derleyici (GCC), metin düzenleyici (GNU Emacs) gibi UNIX’e alternatif açık kaynak yazılımlar geliştirilmiştir. - **GNU Hurd**: GNU Projesi'nin kendi çekirdeği olan Hurd, UNIX tabanlı işletim sistemlerine alternatif olarak düşünülmüşse de tam anlamıyla başarılı bir çekirdek haline gelmemiştir. - **Felsefesi**: - GNU, **özgür yazılım** hareketinin temellerini atmıştır. Özgür yazılım, kullanıcıların yazılımı çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlüğünü içermelidir. - Yazılımın kapalı ve ticari olmasına karşı çıkan Stallman, yazılımın paylaşılabilir ve geliştirilebilir olmasını savunmuştur. #### 4. **Linux Nedir?** Linux, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir çekirdektir. Linux, özgür yazılım dünyasında büyük bir devrim yaratmış ve GNU araçlarıyla birleşerek modern **GNU/Linux** işletim sistemlerinin temelini oluşturmuştur. - **Tarihçe**: - Linus Torvalds, Helsinki Üniversitesi'nde eğitim görürken UNIX benzeri bir çekirdek oluşturma girişiminde bulunmuş ve bu projeyi 1991’de internette duyurmuştur. - Linux çekirdeği, GNU araçları ile birleşerek tam anlamıyla işlevsel bir işletim sistemi haline gelmiştir. Bu nedenle çoğu zaman GNU/Linux olarak adlandırılır. - **Temel Özellikler**: - **Açık Kaynak**: Linux çekirdeği, GPL lisansı altında dağıtılır ve herkes tarafından özgürce kullanılabilir, değiştirilebilir ve dağıtılabilir. - **Taşınabilirlik**: Linux, farklı donanım platformlarında çalışabilir. Sunucular, masaüstü bilgisayarlar, mobil cihazlar ve gömülü sistemler dahil olmak üzere geniş bir yelpazede kullanılır. - **Modülerlik**: Linux çekirdeği, modüler bir yapıya sahiptir. Bu da kullanıcıların sadece ihtiyaç duydukları bileşenleri kullanmalarına olanak tanır. - **Topluluk Geliştirmesi**: Linux, dünya çapındaki geliştiricilerin katkılarıyla sürekli olarak geliştirilir ve iyileştirilir. - **Linux Dağıtımları**: - Linux çekirdeği ve GNU araçlarının birleşimi, birçok farklı Linux dağıtımının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Popüler dağıtımlar arasında **Ubuntu**, **Fedora**, **Debian**, **Arch Linux** ve **CentOS** bulunur. - Her bir dağıtım farklı amaçlar ve kullanıcı kitleleri için optimize edilmiştir. #### 5. **GNU, Linux ve UNIX Arasındaki Farklılıklar** - **Tarihsel Kökler**: UNIX, 1969 yılında geliştirilmiş ticari bir işletim sistemidir. GNU Projesi, UNIX’e alternatif özgür bir işletim sistemi geliştirme amacı taşırken, Linux çekirdeği UNIX benzeri bir sistemdir ve GNU araçlarıyla birleşerek GNU/Linux işletim sistemlerini oluşturur. - **Lisanslama**: UNIX ticari lisanslarla satılırken, GNU yazılımları ve Linux çekirdeği **GPL** lisansı altında dağıtılır, bu da onların özgür ve açık kaynak olmasını sağlar. - **Çekirdek Yapısı**: UNIX, özgün bir çekirdeğe sahipken, GNU'nun orijinal çekirdeği Hurd’du, ancak Hurd tam olarak gelişemediği için Linux çekirdeği yaygın olarak kullanılmıştır. #### 6. **Kullanım Alanları** - **UNIX**: Sunucular, bilimsel hesaplama ve finansal sistemler gibi büyük ölçekli, kararlılık ve güvenliğin önemli olduğu alanlarda kullanılır. - **GNU/Linux**: Sunucular, masaüstü bilgisayarlar, süper bilgisayarlar ve mobil cihazlarda yaygın olarak kullanılır. Android, Linux tabanlı en popüler mobil işletim sistemidir. - **Linux**: Günümüzde özellikle sunucu altyapılarında (web sunucuları, bulut hizmetleri), masaüstü bilgisayar sistemlerinde ve gömülü sistemlerde yoğun olarak kullanılmaktadır. #### 7. **Sonuç** UNIX, GNU ve Linux, modern bilgisayar dünyasında büyük bir etkiye sahip üç önemli bileşendir. UNIX, işletim sistemlerinin temellerini atarken, GNU özgür yazılım hareketinin öncüsü olmuştur. Linux ise, bu felsefeyi teknolojiye uygulayarak güçlü ve esnek bir işletim sistemi sunmuştur. Günümüzde bu sistemlerin her biri, bilişim dünyasında farklı alanlarda kullanılmaya devam etmekte ve açık kaynak topluluğunun desteğiyle gelişmektedir. |
|||||||||
|
|
|
![]() |
| Yer İmleri |
| Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık
Forum Kuralları |
|
| 💬 İrcHane.Com | 💻 Forum Teknik Destek | |
|
⚙ Powered by vBulletin® Version 3.8.11 ⏰ Planlanmış Görevler: © Forum yazılımcısı AEKyazılım 🎨 Tema Yapımcısı: AEK Yazılım 🌐 irchane.com © 2025 |
|